Asiakaspalvelu - Customer service - Kundservice (09) 6823 1822 - Tilaa uutiskirje

Turvallisemman navigoinnin puolesta

Etsi sivustolta

Suomalaiset

LiikennevirastoLiikenneviraston viralliset merikartat

Merikarttojen ajantasallapito

 Ajantasainen merikartta on turvallisen vesillä liikkumisen edellytys. Jokaiseen merikarttaan tai merikarttasarjaan on merkittynä painoksen numero (Edition No) sekä sen Tiedonantoja merenkulkijoille –lehden numero ja päiväys, johon asti julkaistut karttakorjaukset on kyseisessä kartan painoksessa huomioitu (Corrected up to). Vain kunkin kartan uusin painos on voimassa eikä vanhoja painoksia tule käyttää. Lista voimassa olevista painoksista löytyy Liikenneviraston internetsivuilta

Karttaan merkityn päiväyksen jälkeen tulleet korjaukset julkaistaan Tiedonantoja merenkulkijoille lehdessä sekä internetissä Liikenneviraston merikarttakohtaisessa päivityspalvelussa.

 Merikarttojen koordinaattijärjestelmät, projektiot ja syvyydet

Suomalaisilla merikartoilla käytetty koordinaattijärjestelmä on Saimaan kanavan S-sarjaa ja muutamaa sisävesikarttaa lukuunottamatta EUREF-FIN. Tämä perustuu kansainvälisen standardin mukaiseen WGS 84 –koordinaattijärjestelmään, jota myös esimerkiksi GPS-satelliittinavigointijärjestelmä käyttää. EUREF-FIN yhtyy noin metrin tarkkuudella WGS 84 –järjestelmään, joten käytännön merenkulussa koordinaattijärjestelmien eroa ei tarvitse huomioida.

Vanhemmilla ("vihreillä") kartoilla esiintyi käytöstä poistuvan kansallisen kartastokoordinaattijärjestelmän eli KKJ:n mukaisia koordinaatistoja. KKJ:ssa vertausellipsoidina on kansainvälinen vertausellipsoidi INT 1924 (Hayford 1910). KKJ ja WGS 84 eivät ole suoraan yhteensopivia keskenään. Järjestelmien ero vaihtelee alueittain ollen leveysasteessa noin 0,00’ – 0,02’ ja pituusasteessa noin 0,18’ – 0,23’.

Suomalaiset merikartat julkaistaan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta Mercatorin projektiossa. Käytetty projektio ja koordinaattijärjestelmä ovat merkittynä kuhunkin karttaan erikseen.

Syvyydet suomalaisilla merikartoilla ilmoitetaan metreinä. Merialueilla syvyydet on ilmoitettu keskivedestä ja sisävesillä kuhunkin karttaan erikseen merkitystä tasosta, joka yleensä vastaa kyseisen vesialueen alavettä.

  

Tuotteet 1-40 / 101

Laskeva
/ sivu

Taulukkona  Listana 

Sivu:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Tuotteet 1-40 / 101

Laskeva
/ sivu

Taulukkona  Listana 

Sivu:
  1. 1
  2. 2
  3. 3